13 nov 2023

Wat is een Virtual Private Server (VPS)?

Wat is een Virtual Private Server (VPS)? bij Peppix Benelux

Wat is een Virtual Private Server (VPS)?

Een VPS, afgekort voor virtuele privéserver, fungeert als een afgezonderde, virtuele omgeving op een fysieke server die in eigendom is van en wordt beheerd door een cloud- of webhostingprovider. VPS-hosting maakt gebruik van virtualisatietechnologie om een fysieke machine op te splitsen in meerdere privéserveromgevingen die samen de beschikbare bronnen delen.

Definitie van een Virtuele Privéserver (VPS)

Een VPS, ofwel virtuele privéserver, is een virtuele machine die gevirtualiseerde serverbronnen levert op een fysieke server die wordt gedeeld met andere gebruikers. Met VPS-hosting krijgt u toegewijde serverruimte met een vastgestelde hoeveelheid bronnen, waardoor u meer controle en maatwerk heeft in vergelijking met gedeelde hosting.

Hoe werkt een VPS?

Hoewel u één fysieke server deelt met andere gebruikers, bootst een VPS een dedicated serverhostingomgeving na. Uw hostingprovider installeert een hypervisor (een virtuele laag) bovenop het besturingssysteem van de fysieke server, die de server verdeelt in virtuele compartimenten. Deze laag zorgt ervoor dat elk compartiment zijn eigen besturingssysteem en software kan draaien, waardoor elke omgeving onafhankelijk van elkaar kan functioneren.

Ook al deelt u technisch gezien bronnen met andere gebruikers, uw bronnen zijn gegarandeerd. U betaalt voor een specifieke hoeveelheid bronnen die zijn toegewezen aan uw VPS en die niet door andere accounts kunnen worden gebruikt.

Virtuele Privéserver vs. Dedicated Server

Om het verschil tussen een virtuele privéserver en een dedicated server te begrijpen, is het belangrijk om eerst de verschillende soorten webhostingservices te begrijpen.

Bij gedeelde hosting delen meerdere gebruikers één fysieke server en alle bijbehorende bronnen. Echter, er wordt geen vaste hoeveelheid bronnen toegewezen, wat betekent dat de prestaties van uw website kunnen worden beïnvloed door de behoeften van andere gebruikers.

Dedicated hosting biedt daarentegen een volledige fysieke server waarvan alle bronnen exclusief voor uw bedrijf zijn gereserveerd. Hier heeft u volledige controle over hardware, besturingssysteem en aangepaste serversoftware.

VPS-hosting bevindt zich tussen shared hosting en dedicated hosting. In tegenstelling tot shared hosting krijgt u een specifieke hoeveelheid bronnen toegewezen aan uw VPS. Daarnaast geniet u tegen een betaalbare prijs van veel voordelen van dedicated hosting, zoals uw eigen besturingssysteem, serverapplicaties en root-toegangscontrole.

Laten we een analogie gebruiken om de verschillen tussen een VPS en een dedicated server duidelijk te maken:

Stel u voor dat een VPS-server vergelijkbaar is met het reserveren van een privékamer in een restaurant voor het vieren van een speciale gelegenheid, zoals uw verjaardag. In plaats van samen met andere gasten aan een tafel in het hoofdrestaurant te zitten (gedeelde server), kunt u genieten van een aparte eetervaring in een privéruimte die naar uw wensen kan worden aangepast.

U krijgt alle benodigde stoelen, tafels, servies en bestek en kunt deze naar eigen inzicht regelen. U kunt zelfs een ander menu of speciale drankjes aanvragen die uw gasten naar eigen smaak kunnen bestellen. Hoewel u de keuken, het personeel en andere faciliteiten met andere gasten deelt, heeft u toch uw eigen afgesloten ruimte.

Een dedicated server daarentegen is vergelijkbaar met het huren van een hele locatie en het inhuren van een catering- en evenementenbedrijf. U heeft volledige controle over elk aspect van uw evenement, en alle middelen zijn exclusief gereserveerd voor uw gastengroep. Het is echter ook aanzienlijk duurder.

 

Peppix.nl verzorgd ook VPS

WordPress Premium webpakketten en prijzen

Steenbergen

Gemak dient de mens; bedankt voor jullie uitstekende hulp met onze website. Onze website kan er weer tegenaan!

Steenbergen
Kamphuis

Onze website is weer razendsnel na de overstap. Noëll heeft ons goed geholpen bij het sneller maken van onze website.

Kamphuis
Van der Veen

We hebben voor Peppix gekozen bij de overstap naar Google. Ze hebben onze gegevens overgezet en ervoor gezorgd dat we er nauwelijks iets van merkten.

Van der Veen

 
Amazon Cloudfront
Google Workspace
Opache
WordPress
Hotjar
Zapier
Sendcloud
NGINX